Kaliteli Araba Nasıl Anlaşılır

Bir Arabanın Kaliteli Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bir söz var, para mutluluk getirmez ama ucuz bir arabanın içinde ağlayacağıma pahalı bir arabanın içinde ağlamayı tercih ederim derler. İşin esprisi bu lakin bir gerçek var ki, bindiğiniz arabanın kalite olarak bir tık üstüne çıktığınız da havanızın değiştiği doğrudur.

Peki bir arabanın kaliteli olduğunu nasıl anlarız. Aslında kaliteyi tek başına tanımlamak zor, farklı amaçlar için üretilmiş araçlar var, kimisi hız, kimisi konfor, kimisi güvenlik odaklı… Tabi durum böyle olunca biraz işler zorlaşıyor ama biz kaliteyi araba üreten firmalar gözünden bakar ve de fiyata göre de sınıflandırmak istersek, aşağı yukarı piyasada kaliteli diye tabir edilen durumları anlatmış oluruz.

El emeği tabiri vardır, bir ürün fabrikasyon ile el emeği arasında çok ciddi çalışma, emek ve kalite farkı vardır bu yüzden araba piyasasında el yapımı arabalar çok astronomik rakamlara satılmaktadır. Ama dediğimiz gibi bizim odaklandığımız kısım ise böyle süper arabalardan ziyade, orta segmente yer alan arabalar olacaktır.

Konu kaliteden açıldığında bir arabanın kaliteli olduğunu anlamak için, kaportasında ki boşluklardan az çok anlayabiliriz. Eğer kaporta parçaları arasında ki boşluklar nizami değilde kimi yerde genişliyor kimi yerde daralıyorsa anlayın ki bu araba da kalite düşük.

İkinci olarak arabaların kapılarından anlayabiliriz. Hani Volkswagen arabaların kapıları için tok sesli derler, işte aynen öyle, arabanın kapısını açıp bıraktığınız da kendi kendine kapanıyor ve tok bir ses çıkarıyorsa bu arabanın kapıları kaliteli olduğu anlamına gelir ve diğer arabaları test ettiğiniz de kapıların tam kapanmadığını görürsünüz.

Üçüncü olarak bagaj kısmına baktığınız da, stepnenin üzerinde olan yani bagaj zemini kaliteli arabalarda katlanır vaziyette olur ve bagaj kapağının iç kısmı kaliteli bir döşemeden yapılmıştır, ama diğer arabalarda bagaj kapağı açılır ama sabit durmaz, hemen kafanıza çarpar, iç kısmı döşemesi yoktur ve bagaj zemini tek parça ucuz malzemeden yapılmıştır, stepneyi çıkaralım derken zorlanırsınız. Ayrıca bagajın kilit kısmında herhangi bir plastik eşik bulunmaz ve siz bagajı kullandıkça sürtünmelerden dolayı boyası kalkar.

Dördüncü detay olarak kapılarda bulunan fitillerdir, kaliteli arabalarda bu fitiller daha kalın malzemeden ve iç içe iki fitilden oluşur ve dışardan gelen sesleri bu boşluklar tutarak içeriye gürültü girmesini azaltır, ama kalitesi düşük arabada ise bu fitil ince malzemeden ve de tek katmanlı olduğu için içeriye daha fazla sesin girmesine olanak tanır.

Beşinci olarak, araçlarda yalıtım konusu ne kadar iyise, aracın kalitesi o kadar iyi demektir, bunu tam olarak anlayabilmek için aracın döşemesine bakmak yeterli olacaktır, lakin bu pek mümkün olmadığı için pratik olarak kaputu açıp, alt tarafında yalıtım görevi görecek süngerimsi malzeme var ise ve de motor blogunun çevresinde farklı kapamalar var ise bu araçta ses yalıtımı iyidir, aksi halde çıplak metal ile motordan gelen tüm gürültü aynen içeriye girecektir.

Altıncı olarak, iç mekanda ön konsoldaki kullanılan malzeme ne kadar kaliteli ise ses yalıtımı da o kadar iyi olmuş olur, ayrıca, iş mekanın kapılar ile birleşim yerlerinde ki boşluk mesafeleri ve kapılarda ki döşemelerin kaliteli ve yumuşak malzemeden olması o kadar kaliteli olduğunu gösterir. Yine bir başka anlama yöntemi olarak, torpido kapağının kapandığında kenarlar ile arasında boşluk yok ise, yerine iyi oturtulmuş demektir.

Kısaca anlatmaya çalıştığımız maddelerle bir arabanın kaliteli olup olmadığını anlamak az çok mümkündür, tabi bu dediğimiz herşeyin fiyata da yansıyacağını söylemekte biraz abes olacak ama maalesef durum bu.

Bir başka otomobil dünyasından paylaşacağımız yazıyla daha görüşmek üzere şimdilik hoşçakalın.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *