trafik-kazasi-sonrasi-yapilacaklar

Trafik Kazasına Karışırsanız Yapmanız Gerekenler

Çevreniz de yaşlı amcalarınız varsa mutlaka duymuşsunuzdur, 40 yıllık şöforüm daha bir tane kazaya karışmadım diye hava attıklarını. Aslında ne mutlu onlara ama bu trafik kazası dediğimiz olay tek kişinin yapabileceği gibi başkasının size çarpmasıyla da istemsiz olarak karışabileceğiniz durumdur ve böyle bir durumda karşı karşıya kalırsanız ilk olarak ne yapmanız gerekiyor adım adım görelim…

Maalesef trafik kazaları, keşke mala gelen zarar ile sonuçlansa diyerek başlayalım ve bir şekilde trafik kazası geçirdiyseniz yapmanız gereken ilk şey, kendi can sağlığınız ve sağlık durumunuz. Kaza oldu, olayın şokuyla biraz sarsıldınız ve bilinciniz yerine geldi, hemen kendinizi kazanın olduğu konuma göre güvenli bir yere almalısınız. Ve kazaya karışan diğer araca bakarak o araçta ki kişilerin de sağlıklarından emin iseniz yapmanız gereken ikinci adım ise araçların fotoğraflarının çekilmesi.

Kaza anının fotoğraflanmasının da bir kaç tekniği var, ilk olarak kazaya karışan diğer aracın plakasının gözükeceği şekilde farklı açılardan bir kaç fotoğraf çekmek gerekir. Daha sonra ekspertiz aşamasında olayın nasıl gerçekleştiğini anlayabilmeleri için kazanın olduğu yerin, konumun yada yolun farklı açılardan fotoğraflarının çekilmesi gerekiyor.

Kazanın gerçekleştiği yerin durumuna göre, ağaçların yoldan çekilmesi gerekiyorsa, güvenlik önlemlerini alarak araçları emniyetli bir bölgeye çekmek ve yolun açılmasını sağlamak, eğer kazanın gerçekleştiği yer diğer araçları ve trafiği engellemiyorsa, yine de güvenlik önlemi almakta fayda vardır.

Gerçekleşen kaza yaralanmalı değilse, trafik polisinin olaya gelmesi pek gerekmemekte, lakin iki taraf arasında anlaşmazlık baş göstermişse trafik polisinin çağrılması icab eder.

Kaza (umarım ki her kaza maddi zararlı olur) sadece maddi zarar içeriyorsa, iki taraf anlaşarak iki nüsha şeklinde “maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı” nı düzenlemeye başlar. Kaza tespit tutanağını genellikle araçlarınıza yaptırdığınız sigortacılar poliçenin yanında birer adet verirler, eğer yoksa en yakın kırtasiye yada çevrede ki araçlardan istenilerek kaza tespit tutanağını elde edebilirsiniz.

Kaza tespit tutanağı doldururken standart bilgiler formda yer alan boşluklara yazılarak doldurabilir, bu formlarda en önemli kısımlardan birisi de kazanın resmedilmesidir. Eğer ilk adımlarda kazanın fotoğraflarını çekmiş iseniz, kaza tespit tutanağında ki çizim biraz taslak çizim olarak kalacaktır ve asıl olayı anlatan fotoğraflar çizdiğini durumu daha net anlatır şekilde vazife görecektir.

Bu işlemler de bittikten sonra, almamız gereken belgeler şu şekilde olacaktır;

  1. Karşı tarafın ıslak imzalı kaza tespit tutanağı
  2. Karşı tarafın ruhsat fotokopisi yada fotoğrafı
  3. Karşı tarafın arkalı önlü ehliyet fotokopisi yada fotoğrafı
  4. Karşı tarafın sigorta poliçe fotokopisi yada fotoğrafı

Bu belgeleri aldıktan sonra servise gidip rahatça dosyamızı açabiliriz.

Her ne kadar yukarıda yapılan işlemler yeterli olsa da sizler trafik sigortanızı yaptırdığınız acentenizi arayarak, yaptığınız işlemleri ve yapacağınız işlemler hakkında bilgi almanız da fayda var, ayrıca, aracınız yürür vaziyette değilse, ilk olarak acentenizi arayarak çekici göndermesini de istemelisiniz.

Kaza sonrasında zararların karşılanması konusunda ise, bizler kusurlu isek trafik sigortamız karşı tarafın zararını karşılar, eğer biz haklı taraf isek karşı tarafın trafik sigortası bizim hasarımızı karşılayacaktır.

Kaza da kusurlu taraf biz isek aracımız da oluşacak hasarı maalesef trafik sigortamız karşılamayacaktır ve bu hasarı cepten kendimiz karşılamak zorunda kalacağız, bu tür durumlar için kasko yaptırmışsak, bizim hasarımızı kasko karşılayacak demektir.

Bütün bunlara ek olarak, kaza sonrasında araç içerisinde değerli eşya gibi varlıklarınız var ise mutlaka aracınızın kapılarını kitlemeyi unutmayınız.

Kaza sonrasında en az 50 metre gerisinde kaza olduğunuz belirtir, reflektör ve ikaz işaretlerini koymayı unutmayalım.

Trafik poliçenizin ödemesini internet üzerinden yapmış olabilirsiniz ve sistemde görünüyor diyerek aracınızda bulundurmamazlık yapmayınız, mutlaka bir nüshasını ve de trafik kazası tespit tutanağını yanınızda bulundurmayı unutmayınız.

Son olarak, trafik sigortanızı yaptırırken ucuz olması sebebiyle herhangi birinden yaptırmayınız, kaza sonrasında size gerçekten yardımcı olacak acentelerden yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Dynomobils Oto Ekspertiz olarak, kazasız, belasız bir hayat geçirmeniz dileğiyle, trafik kurallarına uymanızı ve herkesin de buna riayet etmesini temenni ederiz.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *