Güvenli Sürüş İçin Takip Mesafesi
Trafikte en can sıkıcı durumlardan hatta en çok yapılan ihlal edilen trafik kurallarından birisi de takip mesafesine uymamak. Bu ihlalin yapılmasının altında bir çok neden var, kimisi aracına güveniyor, kimisi reflekslerine güveniyor, kimisi elinde telefon ile meşgul iken kazaya sebebiyet veriyor, kısacası bu ihlalin oluşması için bir çok neden var.
Bizzat kendi aracıma sisli bir havada polis durdurması sonrasında beklerken, yüklü bir kamyonun hızını ayarlayamayıp, benden önce arkamda duran 3 aracı bilardo topu gibi çarpa çarpa en sonda da arkamda ki aracın bana çarpması sonucu yaşadığım kaza bana bu kuralın ne derece önemli olduğunu hatırlatıyor. Üstelik bu olaydan sonra trafikte sıkışma sonrası beklerken, arkadan gelen aracı dikiz aynasıyla sürekli takip etme gibi bir hastalıkta ortaya çıktı, kısacası etkileri uzun süre kalan bir durumdur bu takip mesafesi ihlali.
Takip Mesafesi Nedir
Takip mesafesi, kara yolu üzerinde güvenli bir sürüş için aynı hat üzerinde giden iki araç arasındaki mesafeye denir. Teknik olarak takip mesafesini belirlemek için yapmamız gereken hızımızın yarısı olacak şekilde araya mesafe koyarak seyir almaktır.
Örnek olarak saatte 90 Km/saat hızla gidiyorsak önümüzde ki araç ile aramızda 90/2=45 Metre mesafe bırakmalıyız. Pratik olarak iki saniye kuralı uygulanır, önümüzde ki aracın geçtiği bir noktaya 100, 101 gibi rakamları söyleyerek ulaşıyorsak aramızda ki mesafe yeterli sayılır, eğer daha erken ulaşıyorsak hızımızı azaltmamız gerekecektir.
Takip mesafesinde saniye kuralı, her araç için aynı değildir, minibüs ve kamyonetler için 3 saniye ağır vasıta araçlar için 4 saniye olmalıdır.
Bu arada atlanmaması gereken bazı detaylar var, takip mesafesi için tek kural hız değildir, aracınızın fiziki şartları, yol yağışlı yada kaygan oluşu, aracınızın yüklü oluşu, lastiklerinizin durumu gibi bir çok faktör bulunmaktadır. Bunları göz önünde bulundurarak takip mesafenizi binek otomobiller için 2 saniyeden çok daha fazla tutmanız da yarar vardır.
Bir başka olumsuz durum ise, trafikte seyir halinde takip mesafesine uyarken yan şeritlerden sizin bıraktığınız boşluğa girip sizin mesafenizi kısaltan size gereksiz yere fren yaptıran kişilerdir. Bu tip insanların beklenmedik bir durumda sizi sokacakları tehlikenin, hatta kendisinin gireceği tehlikeden bihaber olması ise en çok kaygı veren durumdur.
Dynomobils Bursa Oto Ekspertiz olarak, bütün sürücülere araçların uyması gereken yasal hız sınırlarına uygun şekilde seyretmesini, lastiklerinin bakımlarını ihmal etmemelerini ve de fren testleri için oto ekspertizlere gelmelerini temenni eder. Kazasız belasız sürüşler olmasını dileriz.
Son olarak ta, önde ki aracı geçmenin yasak olduğu yerleri söyleyerek kapatalım konuyu;
- Okul ve Yaya Geçitleri
- Kavşaklar
- Demiryolu Geçitleri
- İki Yönlü ve İki Şeritli Tüneller
- Görüş Yetersizliği Olan Dönemeçler